Veel zoekwerk bespaard

Een grote groep mensen met hersenletsel belandt in een depressie. Dat overkwam ook Hans. 

Zwaar gehavend was het lichaam van Hans nadat hij onderuit was gegaan met zijn motor en vervolgens door een auto werd overreden. Na anderhalf week besloot hij dat zijn botten thuis ook prima konden helen en verliet hij het ziekenhuis. Vrij snel daarna raakte Hans depressief.

“Ik zag het leven niet meer zitten. Ik wilde eruit stappen. Vaak dacht ik: ‘Had die man me maar doodgereden’. Mijn vrouw Marionne heeft als een havik over me gewaakt om ervoor te zorgen dat ik geen verkeerde dingen deed. Ze was echt bang dat ze me zou verliezen.”

Over de depressie van Hans werd niet gesproken in het revalidatiecentrum, waar hij anderhalf jaar verbleef. Revalideren was gericht op lichamelijk herstel. “Ik moest weer leren lopen en alles leren doen met mijn linkerarm: schrijven, mezelf scheren en eten klaarmaken. Voor de zorgen van mijn vrouw over mijn psychische situatie was geen aandacht.”

Aan het einde van de revalidatie viel het de ergotherapeut op dat Hans hetzelfde verhaal meerdere keren vertelde. “Toen is er in mijn medisch dossier gekeken. Daarin stond dat ik bloed in mijn hersenstam heb gehad en een hersenkneuzing. Daarop is cognitief onderzoek gedaan waaruit bleek dat ik hersenletsel had opgelopen.”

Hans had dus hersenletsel. Wat de mogelijke gevolgen waren? Daarover werd hij niet geïnformeerd. “Het was gewoon: ‘veel succes verder’.” Twee jaar probeerde hij op zijn werk op zijn oude niveau te komen. Hans was senior systeembeheerder bij de nationale politie en reed vijf dagen per week heen en weer van Eindhoven naar Driebergen. “Dat ging helemaal mis. Ik stortte totaal in.” De huisarts constateerde een burn-out en verwees hem naar een psycholoog die geen kennis had van hersenletsel, aldus Hans. “Uiteindelijk ben ik gaan googelen op hersenletsel en depressie las ik op internet verhalen van ervaringsdeskundigen. Dat was een eyeopener voor mij."

Hans is inmiddels goed hersteld. Hij is een van de ervaringsdeskundigen die de website heeft getest. "Deze website is nuttig. Ik zou willen dat deze vijf jaar geleden al bestond. Het had mij veel zoekwerk bespaard."